Leuk dat je er bent!
Ik vertel je graag waarom ik doe wat ik doe.
En dat is muziek maken.

Ik was een jaar of vijf à zes dat ik zelf achter de piano plaatsnam. Ik rommelde wat aan, en het duurde nog tot mijn achtste voor ik voor het eerst naar pianoles ben gegaan. En er is één ding dat voor mij bij die lessen is bijgebleven. Dat je er beter uit gaat, dan dat je erin bent gegaan. Dat is ook mijn doel, als ik muziek maak, of als ik zelf pianolessen geef. De muziek heeft mij geleerd dat we altijd een ‘wil om te zijn’ met ons meedragen, die wil is inspirerend en ongelooflijk krachtig. Maar je moet wel zelf ontdekken waar je die wil vandaan haalt. Waarom doe je wat je doet? Als je daarmee in contact komt, dan wil je doorgaan. Dan wil je de muziek spelen die jij het gaafst vindt. De mensen opzoeken die het best bij je passen. De waarom is voor mij het allerbelangrijkst. Niet om daar meteen een klaar antwoord op te geven, het gaat om het gevoel en de intentie dat daarvanuit gaat.

Zo wil ik mijn pianolessen ook vormgeven. Wat is jouw intentie om piano te spelen, om muziek te maken? Als je dat opzoekt, dan zal wat jij wilt leren op je pad komen. Dan maakt het niet meer uit wat een ander ervan vindt, of wat ‘goed en of fout’ is. Dan is het allemaal een onderdeel van jouw. Daar wil ik als leraar in ondersteunen, en me voor inzetten. Omdat ik geloof dat dat de essentie van muziek, en van leven is. De rest komt daarna, techniek, noten lezen, improviseren met akkoorden, noem maar op. En staat in dienst van de muziek. Jouw muziek.
En hoe zweverig dit misschien ook klinkt, het is het allerminst zweverig. Want muziek is geen wetenschap. Muziek is de meest directe gids naar datgene wat ons het meest beïnvloedt: Emotie. Dat is iets om te koesteren, en ik geloof dat het mensen een mogelijkheid biedt meer over zichzelf te weten te komen. Het kan helpen om met onzekerheden om te gaan, troost te bieden, of motiveren. Muziek is meer dan alleen mooi luisteren. Muziek is als een mentor in het leven. Muziek is ‘zijn’. Durven zijn.

Vanaf ongeveer mijn vijfde of zesde zat ik geregeld achter de piano. Het duurde tot mijn achtste voor ik mijn eerste pianoles kreeg. Bij mij gaan pianolessen over ‘durven zijn’. Ik wil je graag stimuleren om na te denken over wat muziek voor jou betekent. Want achter de toetsen is er maar één iemand die de muziek tot leven wekt, en dat ben jij, met jouw persoonlijkheid. In muziek maken, en lesgeven, richt ik mij op een duurzaam gevoel van voldoening, dat is leuk maar ook uitdagend. Het gaat over kwetsbaarheid en oprechtheid, humor, blijdschap maar ook als je het moeilijk hebt is muziek een middel dat jou in contact kan brengen met wat het voor jou betekent om er te zijn. Op die manier vertelt muziek dat je er mag zijn. Dat wil ik delen.
Of het je nou gaat om je favoriete pop song, improvisatie of klassieke muziek, bij mij ben je welkom. Ik leer je graag de basis van het noten lezen, techniek, maar ik wil je vooral ook stimuleren om te luisteren. Want uiteindelijk is dat waar muziek maken ook over gaat, goed luisteren.